Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2010

Επιδόματα σε "μαϊμού" τυφλούς

image

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΡΙΦΤΗ

«Μαϊμού» δικαιούχους επιδομάτων τυφλότητας αποκάλυψε η Νομαρχία Πειραιά ενώ όπως φαίνεται από τις πρακτικές που ακολουθούσαν οι 19 υποτιθέμενοι… δικαιούχοι, λειτουργεί ολόκληρο κύκλωμα που τους εφοδιάζει με πλαστά έγγραφα και γνωματεύσεις! Η υπόθεση έχει ήδη φθάσει στην Εισαγγελία Πειραιά ενώ τώρα το ενδιαφέρον εστιάζεται και στους αόρατους μέχρι στιγμής δράστες που «λειτουργούν» το… εργαστήριο πλαστογραφημένων εγγραφών.

Η ζημία για το κράτος είναι κάτι παραπάνω από σημαντική αφού αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τα τελευταία χρόνια από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νομαρχίας και το Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας έχουν εντοπιστεί 517 περιπτώσεις πολιτών που παρανόμως ελάμβαναν προνοιακό επίδομα «κλέβοντας» ουσιαστικά περίπου 1εκ. ευρώ από το κρατικό ταμείο.

Η αποκάλυψη της συγκεκριμένης υπόθεσης ξεκίνησε όταν η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νομαρχίας Πειραιά έλαβε καταγγελία, βάσει της οποίας δικαιούχος επιδόματος τυφλότητας ελάμβανε παράνομα το συγκεκριμένο επίδομα.

Μετά από έρευνα της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νομαρχίας με το Τζάνειο Νοσοκομείο -που φερόταν να είχε εκδώσει το Δελτίο Απογραφής Τυφλού- διαπιστώθηκε ότι η υπογραφή του διοικητικού διευθυντή ήταν πλαστογραφημένη, ενώ αναφερόταν σε αυτό και όνομα ιατρού που είχε συνταξιοδοτηθεί προ τετραετίας!

Η Νομαρχία διέκοψε την καταβολή του επιδόματος, έστειλε την υπόθεση την Εισαγγελία ενώ η αρμόδια Διεύθυνση άρχισε να εξετάζει όλους τους φακέλους του προγράμματος τυφλότητας που είχαν Δελτία Απογραφής Τυφλού από Τζάνειο.

Έτσι εντοπίστηκαν ακόμη 14 μαϊμού δικαιούχοι, από τους οποίους ζητήθηκε, για τη διαπίστωση της αναπηρίας τους να γίνει επανεξέταση από άλλα Κρατικά Νοσοκομεία, εκτός του Τζανείου, ενώ η καταβολή του επιδόματος ανεστάλη.

Το εξοργιστικό όμως είναι ότι επτά εξ αυτών έφεραν πλαστά δελτία αυτή τη φορά από: Ασκληπιείο Βούλας, Ευαγγελισμό, Γ. Γεννηματάς και Θριάσιο! Τα σχετικά έγγραφα έφεραν κατά περίπτωση παραποιημένες σφραγίδες, ονόματα και υπογραφές ιατρών.

Οι νέες αυτές 14 υποθέσεις παραπέμφθηκαν επίσης στην Εισαγγελία όπως και πέντε ακόμη που εντοπίστηκαν στη συνέχεια. Το συνολικό ποσό που θα πρέπει τα συγκεκριμένα άτομα να επιστρέψουν ανέρχεται στα 36.941,80 ευρώ ενώ ήδη έξι από αυτά έχουν επιστρέψει 10.284ευρώ. Η Νομαρχία Πειραιά έχει και στο παρελθόν «σκοντάψει» σε ανάλογες υποθέσεις. Βάσει καταγγελιών σχετικά με τη λειτουργία των υγειονομικών επιτροπών- τα μέλη της ορίζονται από την Περιφέρεια- ο νομάρχης Γιάννης Μίχας ζήτησε την παραπομπή και επανεξέτασή αποφάσεων της πρωτοβάθμιας επιτροπής σε βάθος πενταετίας από τη δευτεροβάθμια.

Έτσι από τις μισές αποφάσεις της πρωτοβάθμιας επιτροπής, - 1.254 στις 2.148- δηλαδή ποσοστό περίπου 58,4 % έχουν μέχρι σήμερα απορριφθεί, είτε γιατί οι δικαιούχοι δεν έλαβαν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67 %, είτε γιατί δεν παρουσιάστηκαν καν στη δευτεροβάθμια επιτροπή για επανεξέταση.

Σημειώνεται από τις 2.148 αποφάσεις στις 648 οι δικαιούχοι κόπηκαν διότι δεν έλαβαν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67 %, ενώ άλλοι 606 δικαιούχοι δεν προσήλθαν καν για επανέλεγχο.

Επίσης μέσα από τις τακτικές αναθεωρήσεις και από τον διαρκή έλεγχο των επιδομάτων, που διενεργείται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και από το Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα 517 συνολικά περιπτώσεις πολιτών που παρανόμως ελάμβαναν προνοιακό επίδομα.

Το σύνολο των καταλογισθέντων ποσών, αυτών δηλαδή που πρέπει να επιστραφούν στο κράτος εκτιμήθηκε στα 980.000 ευρώ περίπου, και ήδη μέρος του ποσού έχει επιστραφεί από τους οφειλέτες και για τις υπόλοιπες περιπτώσεις έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες ΔΟΥ για είσπραξη.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ 2/2/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: